Ο ιστότοπος του ΓΕΛ Νικήσιανης, είναι εκπαιδευτικός, υποστηρικτικός στη λειτουργία του σχολείου, μη κερδοσκοπικός και η διαχείριση και λειτουργία του εθελοντική.
Άρχισε να χτίζεται τον Άυγουστο του 2017 σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει ένα εργαλείο το οποίο υπηρετεί την εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο μας. Ενισχύει την εξωστρέφεια και εκπροσωπεί το Σχολείο στον εικονικό κόσμο της Παγκόσμιας Ψηφιακής Κοινότητας.
Απευθύνεται κυρίως στους μαθητές του σχολείου και κατά προέκταση στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών αλλά και σε κάθε επισκέπτη.
Η θεμελιώδης φιλοσοφία του υποστηρίζει την δυναμική του ανάπτυξη με συνδημιουργούς αρθογράφους όλα τα μέλη της Σχολικής μας Κοινότητας.
Αναλυτικότερα, οι επτά στόχοι του ιστότοπου (αλλά και τα μέσα που αυτοί επιτυγχάνονται) αναφέρονται στους εξής επιμέρους τομείς:
- Εκπαίδευση: Αν και όλοι οι τομείς που ακολουθούν έχουν ως άμεσο ή έμμεσο στόχο την μόρφωση και την εκπαίδευση των μαθητών, εδώ αναφέρονται τα μέσα της άμεσης προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.Η ιστοσελίδα δίνει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να γράψουν άρθρα εκπαιδευτικού υλικού τα οποία συμπληρώνουν ή επεξηγούν την ύλη των μαθημάτων που διδάσκουν, να τα εμπλουτίσουν με πολυμέσα (video, φωτογραφίες, κ.λ.π), να δημιουργήσουν ασκήσεις, test, quiz, να διανείμουν τις σημειώσεις τους ή εκπαιδευτικό λογισμικό.
- Ενημέρωση: Στον ιστότοπο δημοσιεύεται από την Διεύθυνση του σχολείου κάθε ανακοίνωση που αφορά τους μαθητές, είτε αυτή είναι εσωτερική ανακοίνωση είτε προέρχεται από άλλη πηγή (Υπουργείο Παιδείας, Διάφοροι φορείς της Εκπαίδευσης, κ.λ.π.). Το ωρολόγιο πρόγραμμα, ο εσωτερικός κανονισμός του σχολείου, Εγκύκλιοι-Αποφάσεις και Νόμοι που αφορούν τις σπουδές, προκηρύξεις μαθητικών διαγωνισμών, εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μερικά παραδείγματα ανακοινώσεων που στοχεύουν την ενημέρωση των μαθητών. Παράλληλα, για τον Επισκέπτη, δίνονται πληροφορίες για το σχολείο, ιστορική διαδρομή, εσωτερική οργάνωση, υποδομές, εργαστήρια, εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λ.π. καθώς και για τον τόπο μας, τον Δήμο Παγαίου και τα πολιτιστικά του δρώμενα, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς του σχολείου με την τοπική κοινωνία.
- Δημιουργία: Κάθε δημιουργική δραστηριότητα των μαθητών, είτε αυτή εντάσσεται στα πλαίσια μαθημάτων, είτε στα πλαίσια των projects, είτε στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων, είτε είναι εκτός προκαθορισμένων πλαισίων, έχει θέση στην ιστοσελίδα. Έτσι όχι μόνο γίνεται κοινό κτήμα όλων των μαθητών, αλλά ενθαρρύνονται όλοι για περισσότερη και ποιοτικότερη δημιουργική απασχόληση. Επιπλέον, η ίδια η φιλοσοφία της, καθιστά τους μαθητές συνδημιουργούς της ιστοσελίδας.
- Έκφραση: Το σχολείο μας ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά και να μοιραστούν σκέψεις, απόψεις, γνώσεις, εμπειρίες με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Ο ιστότοπος παρέχει την δυνατότητα αυτή σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικοί ή άλλης φύσεως περιορισμοί στον αριθμό ή στη συχνότητα των δημοσιεύσεων. Οι μαθητές του σχολείου μας μπορούν να εκφραστούν είτε γράφοντας άρθρα γενικής φύσεως, είτε άρθρα που αφορούν την σχολική ζωή για εκδρομές που πραγματοποίησαν, για σχολικές γιορτές, για αθλητικές τους δραστηριότητες κ.λ.π. ενισχύοντας παράλληλα και τους μεταξύ τους δεσμούς αλλά και προάγοντας την καλή σχέση με τους εκπαιδευτικούς. Η ίδια δυνατότητα έκφρασης παρέχεται και στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες, αλλά και στους απόφοιτους μαθητές.
- Συνεργασία: Ένας από τους εκπαιδευτικούς στόχους του σχολείου είναι να διαμορφώσει προσωπικότητες που μπορούν να συνεργάζονται και να λειτουργούν σαν ομάδα. Για το λόγο αυτό τα projects καθώς και άλλες εργασίες που εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα είναι ομαδικές. Ο ιστότοπος προσφέρει την δυνατότητα της εξ αποστάσεως συνεργασίας των μαθητών εκτός σχολείου και ωραρίου. Επιπλέον, επιδιώκεται συνεργασία και με άλλους φορείς στην εκπόνηση προγραμμάτων. Πιστεύουμε ότι ο ιστοτοπος μας μπορεί να παιξει αποφασιστικό ρόλο στις εξωτερικές αυτές συνεργασίες.
- Επικοινωνία: Όλα τα προαναφερθέντα συμβάλλουν ώστε ο ιστότοπος μας μας να συνεισφέρει ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην τοπική κοινωνία (αλλά και στην ευρύτερη) και το σχολείο. Ο δίαυλος αυτός όμως πρέπει να είναι αμφίδρομος. Για το σκοπό αυτό, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα τις πληροφορίες για να επικοινωνήσει με το σχολείο.
- Ψυχαγωγία: Μια σειρά από επιλεγμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια που υπάρχουν στο διαδίκτυο, η εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου, αλλά και ιστοσελίδες με ψηφιακά λογοτεχνικά βιβλία, προτείνονται από τον ιστότοπο, για την ψυχαγωγία των μαθητών αλλά και κάθε μέλους ή επισκέπτη.
Για να πετύχει τους στόχους του ο ιστότοπος, εκτός από το πρωτογενές υλικό του, λειτουργεί και σαν φίλτρο, με διάφορες παραπομπές και προτάσεις, στο αχανές και όχι πάντα ποιοτικό, υλικό του διαδικτύου, ξεχωρίζοντας αυτό που υπηρετεί τον ίδιο θεμελιώδη στόχο: την μόρφωση και την εκπαίδευση.