foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
.

  • Τελευταία Ενημέρωση: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, 11:08.
Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (The_Tumulus_of.pdf)Ο Τύμβος της Νικήσιανης[Πηγή: https://www.academia.edu/23128804]45318 kB

niki1 Η Νικήσιανη (Δημοτική Κοινότητα Νικήσιανης - Δημοτική Ενότητα ΠΑΓΓΑΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΓΓΑΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΒΑΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Bρίσκεται σε υψόμετρο 350μ στις Βορειοανατολικές παρυφές του όρους Παγγαίο. Ο πληθυσμός της φθάνει τους 2.087 κατοίκους.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια καπνού (έχει ατονίσει τα τελευταία χρόνια), καλαμποκιού και σιταριού καθώς και την κτηνοτροφία. Λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς για την οποία διακρίνεται η περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες οι οποίες γίνονται πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες. Η περιοχή από πολύ παλαιά έγινε γνωστή για το εκλεκτό μάρμαρο της (Αίαξ, μάρμαρο Νικήσιανης) το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

 

Ιστορία
Η κωμόπολη διέσωσε πιθανώς το όνομα της αρχαίας κώμης Νίκης (σε λατινική επιγραφή μνημονεύονται οι κάτοικοί της: vicani Nicaenses), αφού και επί τουρκοκρατίας έφερε το ίδιο όνομα. Φαίνεται ότι η μετατροπή του αρχαίου ονόματος σε Νικήσιανη είχε γίνει κατά τη βυζαντινή εποχή και από επίδραση της σλαβικής λέξης -jani (-ιανη) (= τόπος), άρα Νικήσιανη = τόπος (θέση) της Νίκης. Η άποψη αυτή ενισχύεται κι από την ύπαρξη αρχαίου οικισμού σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από τη σημερινή κωμόπολη. Η αρχαία κώμη είχε ιδρυθεί (ή επανιδρυθεί) από τους Μακεδόνες, όπως συμπεραίνεται κι από τον γνωστό μακεδονικό τάφο. Κοντά στη Νικήσιανη έχουν εντοπιστεί αρχαίο καμίνι τήξης μετάλλων (χρυσού και αργύρου) και ταφικός τύμβος (κιβωτιόσχημοι τάφοι με πλούσια κτερίσματα).

 

Εκκλησίες
Υπάρχουν 20 ναοί, καθώς και 3 μοναστήρια. Στη Νικήσιανη, ονομαστός είναι ο πολιούχος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου κτίσμα του περασμένου αιώνα, με το καμπαναριό και την θαυμάσια αγιογράφηση. Ονομαστό το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις για τον προστάτη των κτηνοτρόφων. Γύρω από την Νικήσιανη υπάρχουν 3 μοναστήρια, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννου και του Άξιον Εστί.

  niki2 niki3
Εκκλησίες Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου

Έθιμα

Το έθιμο των Αράπηδων είναι από τα πιο σημαντικά στον βαλκανικό χώρο και αναβιώνει την εορτή του Αγίου Ιωάννη στο τέλος του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων στη Νικήσιανη. Αναπαριστά την μάχη της ζωής και του θανάτου. Παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια (τσάνια), βγαίνουν από τα σοκάκια του χωριού και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξορκίζουν το κακό και φέρνουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής. Το έθιμο χάνεται μέσα στους αιώνες, αφού το Παγγαίο ήταν η κατοικία του θεού Διόνυσου.
Ο σύλλογος Ο Αράπης συμμετείχε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

 

Πηγές:

 

You have no rights to post comments

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ταχ. δ/νση:    Άγιος Χριστόφορος
                     Νικήσιανη 
                     Δήμος Παγγαίου
                    ΤΚ 64001

 Τηλ.: 25920 61218

 Fax:  25920 62220

e-mail: mail@lyk-nikis.kav.sch.gr

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 8 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συνολικές επισκέψεις στον ιστότοπο:

 

www.reliablecounter.com

Copyright © 2024 Γενικό Λύκειο Νικήσιανης Rights Reserved.

Εκτύπωση